9 mars 2014

Stickhelg på Ekerö med fokus på spetsstickning!

 
 
Helgen 17-18 maj har du chansen att i två dagar sticka tillsammans med andra likasinnade. Kursledare är den mycket omtyckta Ivar Asplund - www.asplundknits.blogspot.se
Ivar kommer att navigera dig i spetsstickningens underbara värld. Vi kommer även att ha lite materiallära mellan stickpassen.
Antalet deltagare kommer att vara 8-10st.
Platsen är Nyckelby på Ekerö i en lugn och grön miljö, det går bra att åka kommunalt hit om du inte har tillgång till bil. Vägbeskrivning med bil hittar du här http://kartor.eniro.se/m/nSAVQ och väljer du att åka buss från Brommaplan (det tar ca 30 minuter till Nyckelby) återkommer vi med busstider i ditt bekräftelsemail vid anmälan.
Det kommer att serveras hemlagad mat, hembakat till kaffet och olika tilltugg under helgen.
Möjlighet att övernatta finns, del i rum, men även enkelrum. Lakan och handduk ingår. Först till kvarn gäller där. Kommer du tillsammans med någon, nämn det vid bokningen, så får ni bo i samma rum.
Pris inkl. kurs, mat och boende 2200kr, om du väljer att inte övernatta blir kostnaden 2100kr. När du har gjort din anmälan och fått vårt bekräftelsemail betalar du en anmälningsavgift på halva kostnaden för att behålla din plats, 1100kr med boende och 1050kr om du inte har bokat boende. OBS! Anmälan är bindande och avgiften betalas endast tillbaka vid återbud p.g.a sjukdom men då mot uppvisande av läkarintyg.
Anmälan gör du på mail, lenaomalinstickar@gmail.com .  Sista anmälningsdag är 25/4.  Du kan även nå oss på tel. 070-746 34 15 om du har några frågor.
 
Så här kommer helgen att se ut. (tiderna är ca tider)
 
Lördag
09.30 Kaffe och smörgås
10.30 Kursstart med pass 1: Grunder i spetsstickning
12.30 Lunch
13.30 Pass 2: Sticka minisjalar med olika former
16.00 Fika
16.30 Materiallära
17.30 Tid att pusta ut
19.00 Middag med stickmys
 
Söndag
09.00 Frukost
10.00 Pass 3: Designa din egen sjal
13.00 Lunch
14.00 Kursen fortsätter
16.00 Avslutningsfika
 
 
Här kommer information från Ivar om vad du kan förvänta dig av helgens kurser.
 
Spetsmönster är lätt och tacksamt och man får mycket effekt med ganska lite ansträngning genom att kombinera omslag med olika slags hoptagningar. Den här helgen får du arbeta med spetsmönster från grunden för att designa och börja sticka en egen sjal. Inga särskilda förkunskaper krävs förutom att kunna sticka räta och aviga maskor.
Ingår: Instruktioner och mönster till olika provlappar.
Ta med: Garn och stickor. Man kan sticka spetsmönster i vilket garn som helst, så ta ett som du trivs att sticka med och tycker är vackert – ett bra tillfälle att använda restgarner! Det är dock värt att tänka på att spetsmönster framträder tydligast med släta, enfärgade garner. (Fluffiga garner fyller hålmönstren och är garnet flerfärgat, tar färgerna lätt över.) När det gäller stickor är det lämpligt med 1-2 mm tjockare stickor än du vanligen skulle välja till garnet. Så ta gärna med några olika storlekar av stickor. Det är praktiskt att sticka fram och tillbaka på en rundsticka. Till provlapparna går det lika bra med vanliga jumperstickor, men om du vill börja sticka en sjal är det lämpligt med en 80 cm lång rundsticka.
Det kommer även att finnas garn, stickor och tillbehör att köpa.
 
 
Lördag pass 1: grunder i spetsstickning
§  Att läsa diagram.
§  Lämplig uppläggning för spetsstickning.
§  Enkla och dubbla omslag.
§  Hoptagningar som lutar åt olika håll.
§  Lämplig avmaskning för spetsstickning.
§  Några olika spetsmönster.
§  Något om hur val av garn och stickstorlek påverkar resultatet.
 
Lördag pass 2: sticka minisjalar med olika former
§  Att sticka olika sjalformer.
§  Fördelar med olika sjalformer.
§  Exempel på hur man kan kombinera spetsmönster med sjalform.
 
Söndag: designa din egen sjal
§  Hur man konstruerar olika sjalformer.
§  Att tänka på när man ritar mönster.
§  Hur man räknar ut hur många maskor man behöver lägga upp.
§  Allmänt om skötsel och blockning.
 
Låter det här roligt och inspirerande så anmäl dig nu. Tänk på att platserna är begränsade så det är först till kvarn som gäller. Välkommen med din anmälan!
 
/Malin och Ivar
 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar