Sedan 1854 har det varit marknad i Røros. Gruvstaden som nu finns med på UNESCOS:s världsarvslista.
Invigning med Småviltlaget på tisdagen förstärkt med Kjell-Erik Eriksson från Jämtland eller som en av deltagarna från scenen sa, Øst-Trøndelag.
Klövsjö forbondeförening var först in på på marknadsplatsen av 87 hästekipage. De gjorde sin första resa till Røros marknad 1981. De som åkte längst var Älvdalingarna från Dalarna Femund Forkörarförening. 13 dagar med bra temperatur men med alldeles för lite snö och is. Förutom de svenska forbönerna så var det norska från olika delar av Norge samt handelsmän, precis som förr i tiden.
Det kommer ca 75 000 besökare under veckan och i år var det nog inget undantag.
Förutom de vanliga marknadsstånden så kan man besöka olika bakgårdar som ligger mitt i staden. Finast och trevligast var Klövsjös forbönder. Gratis kaffe och sång varje dag...
…och kolbulle för 50 kr.
De är gjorda av mjöl, vatten och lite salt. Stekt i fett från amerikafläsket som man serverar till kolbullen. Det var kolarens mat under kolningen i skogen förr i tiden, därav namnet.
Självklart så blev det även ett besök hos Røros husflid.
Mums!
Handlat blev det, förstås. Garn från Rauma i olika kvalitéer. Jag tog mig även en tur till Røros tweeds outlet. Krumkakejärnet, till höget, blev mitt för en hundring tack vare makens prutning i ett av stånden ute på gatan.
Vy från slagghögararna utanför Smelthytta , Rørosmuseet.
Den äldre delen av Røros.
Husen har många fina dörrar, här är en av dem.
Røros kyrka är sevärd, titta in här och få se kyrkan inifrån i 360°.
Vad vore en marknad utan all musik. I Kaffestuggu, ett matställe, var det konsert varje kväll. Här med Homecraft - folkmusik och visor med Emma Härdelin, Johanna Karlsson och Johannes Berndalen från Hälsingland.
Lika självklart som forbönder och spelmän är dans. I Sangerhuset var det middagsdans och kvällsdans varje dag.
Rørospols, Rørospols, Rørospols…
Det serverades även kaffe med dopp.
Vi hann även med att träffa goda vänner. Det här är hemma hos Magne Eggen Haugom, spelman och renkarl.
Som marknadsbesökare kunde du även få åka släde med häst.
Väl hemma så kunde jag inte låta bli att börja sticka på ett par vantar till maken.
/Lena
Foton från Røros marknad, G. Iggendal
Hej Fina bilder ni tagit.....men jag har en fråga om något helt annat: När din mamma stickade poetkoftan och bytte ut garnet till geilsk bomull och ull....hur många garnnystan gick det åt och till vilken storlek....Med vänlig hälsning Karina
SvaraRaderaHej Karina. Det gick åt 6 nystan, den är stickad efter storlek L men jag tycker snarare att det är en M. Det är ingen smock på ärmen på min för den blev så otroligt tajt då utan den är helt slätstickad. Lycka till!!!/Malin
SvaraRadera