27 maj 2014

Lite mer från HV


Får jag lov att presentera några fler arbeten från HV:s grundkurs i konstsömnad 2013-2014.  

Vi har varit 12 stycken som har kastat oss ut, många gånger, i okända marker. Först ut är stygnövningsuppgiften. Du hittar mer om uppgiftens upplägg här.Vem där?Lycka!Ett brev.


Allt mellan himmel och jord.


Lena

26 maj 2014

Nålbindning på Historiska museet


I onsdag var det dags för det tredje tillfället med kort-kurs i medeltida tekniker.Upplägget var att man helt enkelt skulle få möjligheten att utforska nålbindning med det allra enklaste stygnet.


Titta så bra det blev på kort tid och vi var många deltagare.Elin, som har bloggen nål och tråd i full koncentration. Och det behövdes kan jag lova, för det var en hel del att tänka på för att få till stygnen.I askarna ser ni gamla föremål från museets samlingar.Här är ett urval av vad man historiskt har använt nålbindning till. Den blå kanten på den röda vanten var helt galet fin. Den var flätad på något vis och samtidigt fastsydd med nålbindningsstygn = överkurs skulle jag nog säga.När jag kom hem så var jag alldeles full av iver att prova olika nålbindningstygn. Det finns hur många varianter som helst.
Den grå rundeln är sydd med ett stygn bakom tummen, Oslo-stygnet kallas det för. Den röda är sydd med två stygn bakom tummen och kallas för Mammo-stygnet efter ett gravfynd. Den vita är sydd med tre stygn bakom tummen och kallas för variant C i häftet som du ser på bilden. Det mörka provet längst upp är varianten som man syr i Dalby, Värmland, och som man sedan brodera färgstarka blommor på. Stygnet kallas för Dalby-stygnet i häftet.

Inte är de snygga precis men, men, träning ska väl ge färdighet hoppas jag.

De här timmarna på Historiska museet var himmelska. De som höll i kursen var verkligen bra, positiva och mycket duktiga på att få mig att förstå principen nålbindning. Vi fick oss också en historisk inblick om nålbindning samtidigt som de petade in bra materiallära, så där bara i farten och "busenkelt".
Samarbete var mellan Historiska museet och föreningen Battle of Wisby 1361. På museet har de just nu en utställning som just handlar om Massakern vid muren - slaget om Gotland 1361.


Lena

21 maj 2014

Tälj en slända på Historiska museet


Johan och Andreas, kursledarna på Historiska museet, startade med en historisk inblick om slaget i Wisby 1361.Sen gick de nogsamt igenom hur man handskas med kniv och visade oss materialet som vi skulle använda.Elin - med nål och tråd - filar på trissan.


Trissan är täljsten, mjukt och lätt att arbeta i men det dammar…
En av kursdeltagarna tillsammans med Johan.Här ser ni min nya slända och två trissar som kommer från medeltiden. Jag har provspunnit med min slända och det gick hur bra som helst. Men så skulle jag fixa lite med balansen i toppen och då sprack den. Så nu får jag lov att ta fram kniven och göra en ny topp.

Lena

15 maj 2014

Färdig!

Nu är jag klar med tröjan till Martin. Det blev en riktig pojktröja:-) Det jeansblå garnet är ett garn jag hade hemma, Sublime Baby cashmere och det ljusblå har jag inhandlat på www.litetnystan.se det är Palino.
Nu ska jag ta tag i en virkad kofta där ärmarna saknas....

/Malin

9 maj 2014

Redovisning av HV skolas grundkurs i konstsömnad


I går kväll hade vi redovisning av våra alster, vilken kväll!!!
Här är ett axplock av allt som visades och det kommer att komma mer. Vi tänker ha en utställning här i bloggen, så håll utkik.

Lena

7 maj 2014

Möten

Jag minns inte exakt när det var i vintras som jag mötte det här garnet från Alice Lund Textilier AB i butiken Svensk Hemslöjd på Norrlandsgatan i Stockholm. Så otroligt vackra, kunde inte gå hem utan att handla med mig några härvor.Det är Wålstedts spinneri som spinner och färgar garnet. Det kallas för UllMa Gobelänggarn. Spunnet av ryaull och det är 2-trådigt.
Åsa Magnusson som är textilkonstnär, men även arbetar i butiken Svensk Hemslöjd, berättade allt det här för mig idag när jag var förbi och frågade om garnet.Ur den här tråden drog jag ur en fiber som var 16 cm lång. Dessutom vet jag att fåren är svenska och ullen är sorterad med stor omsorg för hand. Men det slutar inte här, garnet är specialinfärgat till Helena Hernmarcks vävar. Så nu går jag omkring med sockor vars garn kanske finns med i någon av Hernmarcks vävar…Mönstret till mina Gladys hittar du här och det är inspirerat av Guernseys fiskartröjor.Så här ser boken ut. Den kom ut på -70-talet och finns nu i nytryck. 


Lena6 maj 2014

Stygnövning


Det första vi gjorde på HV var stygnövning i svartvitt. Inför varje uppgift har vi fått vara i formgivningsalen tillsammans med en kunnig lärare. I den här uppgiften hade vi Linnea Blomgren.
Hon gick igenom hur uppgiften skulle gå till och berättade att vi kunde teckna på fri hand…
Här slutade min hjärna att ta in mer. Jo Linnea fortsatte att läsa men min min hjärna satt fast i -teckna på fri hand-. Tänk att ens hjärna gör så där, bara som den vill!För om den - hjärnan - bara fortsatt och lyssnat så hade den hört - eller använda ljusbord. Så vilken tur att det kom lite fikapaus strax efter att vi kommit igång. Linnea hade nämligen lagt ut svartvita serierutor som vi kunde använda oss av. Så nu hamnade den här lilla rutan hos mig. Jag kopierade den med hjälp av ljusbordet och började sakta försöka att göra den lite större och rensa bort en del detlajer.

Så här blev tolkningen. Jag har provat stygn och olika material för att få olika nyanser av svart.Och så det magiska ögonblicket när broderiet blir slätt och fint.I uppgiften så ingick det att montera i mjuk ram.
Nu har jag införskaffat lite pennor av olika slag, akvarellblyerts, mjuka blyertspennor och fina tuschpennor. Jag har köpt en sak till efter den här uppgiften - ljusbord. Så nu kan jag ha koll på min hjärna!Fodralet är en favorit, jag fick det när jag skulle börja första klass av mamma.

Lena


5 maj 2014

YllebroderiUnder hösten och våren har jag gått på HV skolas kortkurs i konstsömnad-grund. Louise Sjödahl har navigerat oss på torsdagar med en ängels tålamod. Det har verkligen varit roligt och lärorikt.Från min skiss som jag gjorde med akvarellfärger kopierade jag en svart-vit kopia.
Därefter så ritade jag konturerna på OH-plast.
Sen var det dags att föra över på tyg. Jag la OH-plasten som jag sylat små, små hål i på ylletyget och sedan "smörade" ut en lite tjockare vit textilfärg.
När det roliga var "över", broderandet, så skulle det spännas. Det var ett hopdraget tygstycke som till sist fick tillbaka sin form. Magiskt!Så här såg det ut från början av monteringen...…sen började marsman få form…Till sist, klar!


Och så här blev insidan.Jag rekommenderar alla som har möjlighet att gå kortkurser på HV skola. Titta in här, det kan finnas platser kvar och det finns mycket mer än broderi att välja på.Lena
4 maj 2014

Lite av Gladys process


Här har jag plockat upp för hälen. För er som är lite uppmärksamma så ser ni att jag inte valt att sticka efter mönstret, rätstickning med lyfta maskor i hälens ytterkanter. Utan fortsatt med mosstickningen och plockat upp i de "bågar" som bildas längst ut.Första sockans häl och minskning klar...Och här kommer nr 2. Ingen av bilderna gör garnets färg rättvisa. Det ska vara mörkt turkos och hur jag ska få till det med kameran återstår att se. Är det någon som har något bra tips?

Lena
1 maj 2014

Sockor, sockor...

Barnsockor, finns det något roligare än att sticka till små fötter?!


De här blev lilla Blankas……här kommer Violas.De här är min sons, ja nu drar han stl 44. Så de har några år på nacken. Men han älskade dem för att de var så bra att sladda med på dagis. Slitstarka har de varit, tvåändsstickade i foten.
Min svägerska har ett tufft jobb, förskollärare. I höstas så stickade jag ett par myssockor till henne som hon kunde dra på sig och krypa upp i soffan tillsammans med en kopp värmande te.

Skaftdetaljer……häl…tåhoptagning.


Inspirationen till sockorna hittade jag i ett mönster med halvvantar,  gjort av Eva-Lotta. Hennes blogg är verkligen trevlig och heter Tålamodspåsen. Mönstret hittar du här hos föreningen Sticka och det är gratis.

Är du sugen på sticka sockor kan du även titta in hos Viffla eller varför inte anta Dödergöks sockutamning.

Lena